Harlingen kleurt steeds groener door zonnepanelen

Vanuit de lucht gezien kleurt Harlingen steeds een stukje zwarter, met steeds meer zonnepanelen, maar dat is natuurlijk hartstikke ‘groen’. “In het Oosterpark benaderen we energielabel A”, zegt Petra van der Wier, directeur van De Bouwvereniging.

 

Foto: Simon De Rudder – Harlinger Courant

 

 

Mensonides – De Bouwvereniging

In opdracht van De Bouwvereniging is Mensonides in april 2017 gestart met het plaatsen van zonnepanelen op huurwoningen en woongebouwen. Het project ‘Zon op je Huis’ kost de huurders niets. Sterker, de besparing op de energierekening zal uitkomen tussen de 400 en 500 euro. Er zijn inmiddels meer dan 11.000  zonnepanelen geplaatst en het einde van het project is in zicht.

In totaal zijn er al 1340 huurwoningen voorzien van zonnepanelen. Gemiddeld liggen er 8 zonnepanelen op een woning. Ook hebben vele buurtgenoten met een koopwoning geprofiteerd van de speciale aanbieding om zonnepanelen te plaatsen. Deze actie loopt nog het hele jaar door. Op dit moment wordt er hard gewerkt om de woongebouwen van De Bouwvereniging te voorzien van zonnepanelen. Inmiddels zijn 17 van 25 woongebouwen voorzien van panelen.

 

 

Opbrengst zonnepanelen

Afhankelijk van de oriëntatie van de zonnepanelen, ligt de verwachte opbrengst met 8 zonnepanelen op 1800 – 2100 kWh. Ter illustratie: het stroomverbruik van een wasmachine met 6 kg capaciteit met label A+++ is jaarlijks ongeveer 130 kWh.

Het is nog onduidelijk of de woningen van De Bouwvereniging in de binnenstad, die onder ‘beschermd stadsgezicht’ vallen, zonnepanelen op het dak krijgen. “Sinds begin dit jaar zijn we daarover in gesprek met de gemeente”, vertelt Petra van der Wier. “Maar er is nog geen definitieve beslissing. Het zullen er niet heel veel zijn vrees ik.”